مقایسه طرح و نقشههای قدیم و جدید در انواع فرش ایرانی
فرشهای سنتی با نقشههای کاغذی که با دست تهیه میشد و روی دار قالی بافت میشدند. با چلهکشی تاروپود بهصورت عمودی و افقی برای شروع بافت قالی حاضر میشد. نقشه فرشهای قدیمی با دست و روی کاغذ تهیه میشد. ناخودآگاه ممکن بود فردی که نقشه فرش را تهیه کرده دچار خطاهایی شود و خواندن نقشه برای بافنده سخت باشد. به دلیل تنوع رنگ پایین و سختی رسم کردن نقشه، اکثر فرشها دارای نقشههایی مشابه هم بودن و تنوع بسیار پایین داشتند. با مقایسه طرح و نقشههای قدیم و جدید فرش میتوان به این مسئله پی برد که این تنوع در طرح رنگ منجر به رونق صنعت فرش نیز شده است.
فهرست مطالب
Toggleنقش رنگ در فرشهای جدید و قدیم
در قدیم نقشهها با دست بر روی برگههای شطرنجی رسم میشدند و سپس نقشهها با آبرنگ و یا مدادهای رنگی، رنگ میشدند. بعد از رنگآمیزی، نقشه باید برای خوانایی بهتر نقطهگذاری میشد. با مقایسه طرح و نقشههای قدیم و جدید فرش متوجه میشویم که رنگهای بهکاررفته در نقشههای قدیم بسیار محدود است. این محدودیت به دلیل تعداد کمرنگهای موجود در آن زمان است. فرشها از رنگهایی چون سرمهای، کرم یا قرمز تهیه میشدند. ولی در حال حاضر به دلیل تنوع رنگ بالا شما شاهد فرشهایی با تنوع رنگ و طرح بالا هستید.
مقایسه طرح و نقشههای قدیم و جدید: تهیه نقشه فرشهای جدید
از مقایسه طرح و نقشههای قدیم و جدید فرش میتوانید متوجه شوید که طرحهای موجود در فرشها دچار تحول عظیمی شدند. دلیل این تحول ورود کامپیوترها به صنعت فرش است. طراحی نقشه فرشهای جدید با استفاده از کامپیوتر باعث شدند که دیگر این کار پیچیدگی گذشته را نداشته باشد. خوانایی نقشهها افزایش پیدا کند و تنوع رنگ در فرش ها بسیار بالا رود. امروزه فرشها ترکیبی از رنگهای سرمهای، کرم، سبز، بنفش، زرد، طوسی و … در طیف وسیعی در نقشه فرشها به کار میرود.
تنوع طرح در فرشهای جدید
با مقایسه طرح فرش میتوان به این نکته پی برد که ورود کامپیوتر به صنعت فرش دیگر از طرحهای تکراری خبری نیست. در قدیم فرشها معمولاً دارای یک ترنج در وسط و حاشیههایی در اطراف بودند. نقشههای کنونی فرش بسیار زیبا و متنوع است. طرحهایی مانند افشان که بدون ترنج است، شکارگاه، طرح خشتی و فرشهای مدرن طرفداران بسیار زیادی دارد. این تنوع طرح باعث می شود که فرشها بتوانند تمام سلیقهها را پوشش دهند و تنوع بسیار بالایی داشته باشند.